επί 10 ώρες και 34 λεπτά στο πιο γοητευτικό
και φιλόδοξο site specific project
που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ κι έλαβε
χώρα στο απόκοσµο και φαντασιακό
περιβάλλον ενός ενεργού ηφαιστείου…
Δεκαπέντε νέοι Έλληνες δημιουργοί συναντήθηκαν μουσικά για πρώτη φορά και αυτοσχεδίασαν επί 10 ώρες και 34 λεπτά στο πιο γοητευτικό και φιλόδοξο site specific project που έχει πραγµατοποιηθεί ποτέ και το οποίο έλαβε χώρα στο απόκοσµο και φαντασιακό περιβάλλον του ενεργού ηφαιστειακού κρατήρα “Στέφανος”, κατά τη διάρκεια µιας ολόκληρης νύχτας λουσµένης στο φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου του 2016.
Στη βάση ενός τεράστιου Ηφαιστειακού Κρατήρα (κρατήρας Στέφανος, Κοιλάδα Ηφαιστείου, ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο) διαµέτρου 300 µέτρων σε ένα από τα πιο αποµακρυσµένα µέρη της Ελλάδας, τη Νίσυρο, 15 µουσικοί πήραν µέρος σε ένα πρωτοφανές πείραµα, δηµιουργώντας ένα πολύωρο αυτοσχεδιαστικό µουσικό έργο επιτόπιας σύνθεσης. Το δρώµενο ξεκίνησε µε τη δύση του ηλίου, την Πέµπτη 18 Αυγούστου στις 19.58 και ολοκληρώθηκε 634 λεπτά αργότερα, µε την ανατολή του ηλίου στις 06.32 το πρωϊνό της Παρασκευής 19 Αυγούστου. Το πρωτότυπο µουσικό εγχείρηµα καταγράφηκε µόνο φωτογραφικά και πραγματοποιήθηκε μόνο μία φορά. Ωστόσο εμείς εξασφαλίσαμε μοναδικά ηχητικά αποσπάσματα, καταγεγραμμένα από τα κινητά τηλέφωνα παρευρισκόμενων…
Οι συνθήκες διεξαγωγής της ιδιόρρυθμης συναυλίας ήταν πρωτόγνωρες. Η ζέστη και οι αναθυμιάσεις από το ηφαίστειο προκαλούσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε μουσικούς και παρευρισκόμενους. Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό…
Οι συµµετέχοντες µουσικοί προερχόμενοι από ένα ευρύ και εκ πρώτης όψεως ετερόκλητο background: αυτοσχεδιαστές, πειραµατιστές, συνθέτες, κάποιοι της κλασσικής σχολής, της jazz, άλλοι της ηλεκτρονικής και της παραδοσιακής. Με τις φωνές τους, ηλεκτρικές κιθάρες, κοντραµπάσο, tapes, φλάουτο, κρουστά, πιάνο, samples, κανονάκι, βιολοντσέλο, laptops, πλήκτρα, τσαµπούνα, κλαρίνο και κρουστά, ανάµεσα σε άλλα, δημιούργησαν ετερόκλητους ήχους σε απόκριση του ετερόκλητου τοπίου γύρω τους. Με µοναδική πηγή φωτός τη σελήνη και χωρίς καµιά προηγούµενη µεταξύ τους πρόβα, οι 15 μουσικοί δημιούργησαν έναν κύκλο, στον οποίο εισήλθαν µεν όλοι µαζί ξεκινώντας να παίζουν ταυτόχρονα, από τον οποίο εξέρχονταν όµως και στον οποίο επέστρεφαν καθένας ανάλογα µε τις αντοχές και την ανταπόκρισή του στο παγανιστικό work in progress που εξελισσόταν γύρω του, µε θεατές όσους τυχερούς τόλμησαν να γίνουν µάρτυρες αυτής της αλλιώτικης βραδιάς και ενορχηστρωτή το ίδιο το ηφαίστειο.
Συµµετείχαν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες:
Γιάννης Αναστασάκης (Ηλεκτρική Κιθάρα, Live Sampling)
Ταξιάρχης Γεωργούλης (Ούτι)
Τάνια Γιαννούλη (Πιάνο)
Dead Gum (Ηλεκτρική Κιθάρα, Ηλεκτρονικά, Φωνητικά)
Μιχάλης Καλκάνης (Κοντραµπάσο)
KOSTADIS (Modular Electronics, DIY Contact Mic, Ribbon Devices, Φωνητικά)
Σοφία Λαµπροπούλου (Κανονάκι)
Sébastien Marteau (Πνευστά)
Ορέστης Μπενέκας (Synthesizers, Loops)
Στράτος Μπιχάκης (Data Sonification, Modular Synthesizer)
Βασίλης Ντοκάκης (Ηλεκτρική Κιθάρα, Synthesizers, Ηλεκτρονικά)
Σταύρος Παργινός (Τσέλο)
Στέλιος Ρωµαλιάδης (Φλάουτο)
Σοφία Σαρρή (Φωνητικά)
Χρίστος Χονδρόπουλος (Τύµπανα, Κρουστά)
Η διοργάνωση έγινε από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το SIX d.o.g.s
in.gr
nytimes.com