Το “8ο ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”

0000377093-content-large-width-2980234

 

Ένα βιολί που παίζει μόνο του; 

Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. 

Κι όμως υπάρχει!

 

 

 

 

Από το 1900 περίπου, τα αυτόματα πιάνα ήταν μια δημοφιλής μορφή ψυχαγωγίας σε μπαρ και σαλόνια μεσαίας τάξης. Υπήρχαν διάφορες ιδέες και προσπάθειες να συνδυαστούν με ένα άλλο όργανο όπως το ακορντεόν. Στην περίπτωση των λεγόμενων «αυτόματων ορχηστρών», συνήθως οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν έναν μηχανισμό ελέγχου. Κάποια στιγμή εκδηλώθηκε η επιθυμία να κατασκευαστεί ένα μηχάνημα που θα συνδυάζει τον κλασσικό ήχο του πιάνου με τον επίσης κλασσικό για την εποχή ήχο του βιολιού.

 

Το 1907, η εταιρεία Hupfeld εφηύρε μια συσκευή για αυτοματοποιημένη αναπαραγωγή βιολιού, η οποία ονομάστηκε «όγδοο θαύμα του κόσμου»: το «Phonoliszt Violina». Τρία βιολιά, το καθένα με μία μόνο ενεργή χορδή, παιζόταν με κυκλικό τόξο. Το κυκλικό δοξάρι είναι φτιαγμένο από τρίχες άλογο, όπως και ένα πραγματικό δοξάρι. Τα βιολιά ωθούνται προς το δοξάρι με τη βοήθεια ενός φυσητήρα. Τα ελεγχόμενα «δάχτυλα» πιέζουν τις χορδές για να ακουστεί η κατάλληλη νότα. Το όλο σύστημα ελέγχεται από μια διάτρητη ταινία, καθώς και με τα χειριστήρια του ενσωματωμένου πιάνου.

 

Για την αποφυγή των διακοπών ανάμεσα στα μουσικά κομμάτια, υπήρχαν αυτόματοι εναλλάκτες ρολών χαρτιού, έτσι ώστε να αλλάζει η διάτρητη ταινία όσο ακόμη η προηγούμενη έπαιζε! Αυτά τα πανάκριβα όργανα εμφανίστηκαν κυρίως σε μπαρ και ξενοδοχεία ή σε κινηματογράφους για να συνοδεύσουν σιωπηλές ταινίες. Το Phonoliszt Violina που βρίσκεται στο Μουσείο “Technisches Wien” (Τεχνικό Μουσείο της Βιέννης) κατασκευάστηκε γύρω στο 1914.

 

Δείτε πως λειτουργεί το επονομαζόμενο “8ο θαύμα του κόσμου”… 


Ευχαριστούμε

Θα επικοινωνήσουμε σύντομα