Νέα μεγάλη
συνεργασία-έκπληξη
από τους ΣυνΩΔΗπόρους
Ο συνθέτης της θρυλικής “Λιλιπούπολης” του Μάνου Χατζιδάκι και καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης Νίκος Κυπουργός, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Καβάλα για την πρώτη πρόβα με τη χορωδία των ΣυνΩΔΗπόρων.
Ο μαέστρος Γιάννης Κανάκης, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε συνεχή επικοινωνία με το συνθέτη για την προετοιμασία του ρεπερτορίου των συναυλιών με το βραβευμένο μουσικό, οι οποίες θα ξεκινήσουν εντός της επόμενης χρονιάς.
Ο Νίκος Κυπουργός θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς σύγχρονους δημιουργούς, ένας Έλληνας συνθέτης με πολύ αξιόλογο έργο. Για τη χορωδία των ΣυνΩΔΗπόρων αποτελεί ύψιστη τιμή η συνεργασία με ένα συνθέτη του βεληνεκούς του.Το ρεπερτόριο-έκπληξη θα αποτελείται από παλιά και νέα έργα του συνθέτη, κάποια από αυτά σε πρώτη εκτέλεση από τους ΣυνΩΔΗπόρους! Η επεξεργασία των έργων για 4+ φωνές γίνεται από τον Γιάννη Κανάκη σε συνεργασία με το Νίκο Κυπουργό.
Λίγα λόγια για το Νίκο Κυπουργό…
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική.
Την πενταετία 1983-88 ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική εκπαίδευση, συμμετέχοντας στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος, και παράλληλα με την διδασκαλία σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του KNOTS για 16 φωνές τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ.
Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Εδώ Λιλιπούπολη, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, κ.α.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο θεατρικής Μουσικής Δημήτρης Μητρόπουλος (1998), το βραβείο Ένωσης Κριτικών για την παράσταση “Σωσμένος” (1991) και το βραβείο Αθηνοράματος για την “Νύχτα της Κουκουβάγιας” και τον “Γυάλινο Κόσμο” (1998).
Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο, για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO (Rom, 1990 — Tο Πεθαμένο Λικέρ, 1993 — Μεταίχμιο, 1994 — Ελεύθερη Κατάδυση, 1995), καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Aenigmα est, 1990 — O Δραπέτης, 1991 –Το Πεθαμένο Λικέρ, 1992 — Μεταίχμιο και ‘Ύποπτος Πολίτης, 1994). H μουσική του για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ το Four Corners of Suburbia με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Avignon (2006)
Το 2010 ίδρυσε με μία ομάδα Συριανών μουσικών την Ορχήστρα των Κυκλάδων με την οποία έχει δώσει περισσότερες από 30 συναυλίες σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ηρώδειο) και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, συμπράττοντας με πολλούς σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές.
Επί σειρά ετών παρουσίαζε στην κρατική τηλεόραση ένα πρωτοποριακό μουσικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ”, το οποίο προβαλλόταν σε μορφή επεισοδίων, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα. Ένα ταξίδι στα μυστικά της μουσικής από τη δημιουργία και την ερμηνεία, μέχρι την τεχνολογία και την εκπαίδευση, από τις αίθουσες, όπου παράγεται και παίζεται η μουσική, μέχρι τους δρόμους και τα σχολεία.
Επί σειρά ετών παρουσίαζε στην κρατική τηλεόραση ένα πρωτοποριακό μουσικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ”, το οποίο προβαλλόταν σε μορφή επεισοδίων, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα. Ένα ταξίδι στα μυστικά της μουσικής από τη δημιουργία και την ερμηνεία, μέχρι την τεχνολογία και την εκπαίδευση, από τις αίθουσες, όπου παράγεται και παίζεται η μουσική, μέχρι τους δρόμους και τα σχολεία.