διαφορετική από κάθε άλλη στον κόσμο.
Όχι μόνο είναι η μεγαλύτερη
που έχει υπάρξει ποτέ στο διαδίκτυο,
αλλά επιπλέον είναι εικονική.
Αποτελείται από 2.052 άτομα από 58 χώρες (τρία μάλιστα προέρχονται από την Ελλάδα), τα οποία τραγουδάνε ατομικά, αλλά έχουν συνενωθεί όλοι μαζί σε ένα βίντεο, που δημιούργησε ο συνθέτης και μαέστρος Έρικ Γουίτακρ και ο καθένας μπορεί να δει και να ακούσει στο YouTube ή στην ιστοσελίδα του.
Η χορωδία, με την εύγλωττη ονομασία Virtual Choir 2.0, σύμφωνα με το New Scientist, παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη και ο δημιουργός της που είχε την πρωτότυπη ιδέα, φορούσε ένα μπλουζάκι με τις λέξεις “Φανατικοί της χορωδίας όλου του κόσμου Ενωθείτε!”.
Πέρυσι, ο Γουίτακρ κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να κάνει μια προσωπική ηχογράφηση της χορωδιακής σύνθεσής του “Ύπνος” και να την “ανεβάσει” ως βίντεο του YouTube.
Το μήνυμά του διέτρεξε τον κυβερνοχώρο και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, στις 10 Ιανουαρίου φέτος, συνολικά 2.051 “χορωδοί” είχαν δημιουργήσει ο καθένας τη δική του ηχογράφηση του “Ύπνου”, άλλος στο ρόλο του τενόρου, άλλος του μπάσου, της σοπράνο κοκ. Οι πιο νέοι ήσαν οκτώ και εννέα ετών, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι μετά τα 70 τους και είχαν να τραγουδήσουν για χρόνια.
Οι περισσότεροι έκαναν την ηχογράφηση σε κάποιο χώρο του σπιτιού τους, με συνέπεια η φωνή τους να συνοδεύεται από άλλους ήχους, όπως σκυλιά που γαβγίζουν, γονείς που βάζουν τις φωνές κλπ., έτσι σε πρώτη φάση, όπως είπε ο Γουίτακρ, οι συνδυασμένες φωνές τους ακούγονταν “σαν μια παρέα πιωμένων ζόμπι!”.
Όμως, στη συνέχεια και μετά από την κατάλληλη ηχητική επεξεργασία και στα 2.051 τραγούδια, προέκυψε τελικά ένας μάλλον ευγενισμένος ήχος, όπως μπορεί κανείς να ακούσει στο τελικό βίντεο.
Είχε προηγηθεί, τον Μάρτιο του 2010, μια ανάλογη αλλά πολύ μικρότερης κλίμακας διαδικτυακή χορωδία, η Virtual Choir 1.0, η οποία είχε βασιστεί στη συμβολή 185 εθελοντών που τραγουδούσαν το “Lux Arumque” του Γουίτακρ και το σχετικό βίντεο στο YouTube έχει μεγάλη επιτυχία έκτοτε, καθώς το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα πάνω από 2 εκατ. φορές.
Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες από το “ανέβασμά” της στο YouΤube, η νέα εικονική χορωδία Virtual Choir 2.0 είχε πάνω από 19.000 “χτυπήματα” και ο δημιουργός της δέχεται ήδη εισηγήσεις για μια τρίτη ακόμα μεγαλύτερη χορωδία.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ