Η γραφομηχανή του Keaton,
δημιουργήθηκε το 1936
κι έχει ένα ιδιαίτερο
χαρακτηριστικό:
κατασκευάστηκε για να “γράφει” μουσική και όχι αριθμούς και γράμματα!
Η αρχική ευρεσιτεχνία από τον Robert Keaton αφορούσε μια γραφομηχανή με 14 πλήκτρα, η οποία αργότερα αναβαθμίστηκε σε 33 πλήκτρα, παίρνοντας το μοναδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1953. Πωλήθηκε τη δεκαετία του ’50 περίπου 255 δολάρια (σημερινά περίπου 2100 ευρώ). Ο Keaton προσπάθησε να φτιάξει κάτι που θα αποτύπωνε με ακρίβεια τους χαρακτήρες στο πεντάγραμμο και θα έδειχνε στον χρήστη που ακριβώς θα τυπωνόταν ο επόμενος χαρακτήρας. Κατέληξε σε μια μηχανή κυκλικού σχήματος, η οποία είχε φοβερή ακρίβεια, αλλά και ξεχωριστή εμφάνιση!
Το πληκτρολόγιο αποτελείται από δύο μέρη, μοιράζοντας μια ολόκληρη βιβλιοθήκη χαρακτήρων, ώστε να παρέχει ευκολία στο χρήση και ακριβή αποτύπωση πάνω στο πεντάγραμμο!
Ο χρήστης αυτής της ιδιαίτερης γραφομηχανής, μπορεί να ελέγξει το ακριβές ύψος που θα τυπωθεί ο επόμενος χαρακτήρας, μέσω ενός γωνιακού μοχλού που έχει στο αριστερό του χέρι, δίνοντας τη δυνατότητα ακρίβειας ενός χιλιοστού! Το πάτημα ή σήκωμα ενός πλήκτρου μπροστά του, προχωράει μια θέση ή γυρίζει πίσω αντίστοιχα (είναι το σύγχρονο SPACE και BACKSPACE των ηλεκτρονικών υπολογιστών).
Εν κατακλείδι, σε αντίθεση με τις χειρόγραφες παρτιτούρες, το αποτέλεσμα της γραφομηχανής του Keaton υποτίθεται ότι ήταν μια υψηλής ποιότητας εκτύπωση, που θα διευκόλυνε εκδότες, μουσικούς και καθηγητές να παράγουν παρτιτούρες σε μεγαλύτερες ποσότητες. Οι συνθέτες από την άλλη, προτιμούσαν να γράφουν τη μουσική τους χειρόγραφα. Ωστόσο, ακόμη δεν ξέρουμε αν η γραφομηχανή ήταν εμπορική επιτυχία ή όχι.
Πάντως, η μοναδικότητα της γραφομηχανής του Keaton, της έδωσε συλλεκτική αξία. Παρόλο που θεωρείται ότι μόνο 12 λειτουργικές έχουν απομείνει στον κόσμο, μερικές φορές μπορείς να τις βρεις σε δημοπρασίες να πωλούνται από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
boredpanda.com