Συνεχίζοντας τον κύκλο δημοσιεύσεων
“Περίεργα Μουσικά Όργανα”,
σας παρουσιάζουμε
το Δαξόφωνο!
Το Daxophone, το οποίο εφευρέθηκε από τον Hans Reichel (1949-2011), είναι ένα ηλεκτρικό ξύλινο μουσικό όργανο και ανήκει στην κατηγορία των οργάνων τριβής!
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ
Το “dax” στο daxophone προέρχεται από τη γερμανική λέξη Dachs, που σημαίνει “ασβός” και πήρε το όνομά του εξαιτίας των πολλών ζωικών ήχων που μπορεί να δημιουργήσει. Το όνομά του άλλαξε σε dax-ophone έτσι ώστε να θυμίζει το sax-ophone του Adolphe Sax.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η πρώτη χρήση του οργάνου σε μουσικό έργο, ήταν στην κυκλοφορία του άλμπουμ του Hans Reichel The Dawn of Dachsman in 1987. Ακόμη και με το δεύτερο άλμπουμ του Hans Reichel που αναδείκνυε το daxophone, το όργανο δεν έγινε ευρύτερα γνωστό. Μόνο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ “Yuxo” από τον Hans Reichel: “Μια νέα οπερέτα για Daxophone”, το ιδιαίτερο αυτό όργανο άρχιζει να κερδίζει αξιοσημείωτα μέσω του Διαδικτύου, δημιουργώντας πολλά βίντεο στο YouTube και εμπνέοντας άλλους καλλιτέχνες όπως ο Michael Hearstνα δημιουργήσουν τα δικά τους άλμπουμ με το δαξόφωνο. Ακόμη και σήμερα όμως, το δαξόφωνο παραμένει αρκετά αφανές & άγνωστο στο ευρύ κοινό και ως εκ τούτου δεν έχει παραχθεί μαζικά, απαιτώντας από τους επίδοξους μουσικούς να φτιάξουν το δικό τους. Ο Luthier Yuri Landman έχει σχεδιάσει ένα απλό DIY (Do It Yourself) δαξόφωνο που χρησιμοποιείται τακτικά σε όλη την Ευρώπη από ακαδημίες, χώρους τέχνης και φεστιβάλ όπου οι συμμετέχοντες βάζουν τη δική τους πινελιά.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Το δαξόφωνο αποτελείται από ένα ξύλινο στέλεχος που ονομάζεται γλώσσα, μήκους περίπου 330 mm, πλάτους 30 mm και ύψους 5 mm, το οποίο στερεώνεται σε ξύλινη βάση (συχνά προσαρμοσμένο σε τρίποδο, αλλά και σφιγμένο σε μια επιφάνεια του πάγκου) το οποίο περιέχει ένα ή περισσότερα μικρόφωνα επαφής. Αυτό το ξύλινο μπλοκ έχει μια σκαλισμένη κοιλότητα για την τοποθέτηση δύο μικροφώνων επαφής, και ένα κομμάτι αντηχείου από ξύλο ακακίας που τοποθετείται στην κορυφή με τα μικρόφωνα επαφής κολλημένα σε αυτό. Μπορεί να παραχθεί ένα ευρύ φάσμα εξωπραγματικών ήχων, ανάλογα με το σχήμα της γλώσσας και τον τύπο του ξύλου. Το σχήμα της γλώσσας συνήθως κόβεται με λεπτή σέγα. Ξύλα υψηλής πυκνότητας όπως ο έβενος και η βελανιδιά παράγουν έναν ήχο πιο ήπιο από το ελαφρύ ξύλο. Αυτοί οι ήχοι είναι αξιοσημείωτοι για τους αστείους και συχνά “ανθρώπινους” ήχους τους.
Ένα άλλο ζωτικό μέρος είναι το “dax”, που παίζει το ρόλο του “δοξαριού”, λειασμένο σε σχήμα καμπύλης μήκους περίπου 150 mm και ύψους 50 mm, με πλάτος προσαρμοσμένο στα χέρια του οργανοπαίκτη και καμπυλωμένο αμφίπλευρα ώστε να επιτρέπεται η αλλαγή του τόνου χωρίς τριβή. Η μία πλευρά του dax είναι τρυπημένη σύμφωνα με μια τυχαία λογαριθμική διαδοχή, ενώ η άλλη αφήνεται ακατέργαστη και καλύπτεται με ένα σκληρό φύλλο χαρτονιού για πιο μελωδικό ήχο και για τη διατήρηση της επιφάνειας. Στο πλάι του Dax υπάρχουν δυο μεγάλες οπές.
Ο Reichel έχει αρχειοθετήσει την κατασκευή του οργάνου κατά τρόπο που ένας εξειδικευμένος εργάτης του ξύλου θα μπορούσε να κατασκευάσει το δικό του Daxophone. Τα σχέδια υπάρχουν στην ιστοσελίδα του, με μια ευρεία συλλογή προτεινόμενων σχημάτων για τη “γλώσσα”.
ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ